De astazi vreau sa incepem o noua rubrica unde vom discuta despre casele mari de moda, ce se mai intampla in industria modei si alte subiecte interesante.

Ea se va numi “Portia de moda” sau in engleza (parca suna mai pompos) “ Fashion Talk”.

Subiectul de astazi este renumitul Yves Henri Donat Dave Mathieus-Saint-Laurent, nascut pe data de 01. August 1936 in Oran si decedat pe 1. Iunie 2008, dupa o boala indelungata, in casa sa din Paris.

Yves Saint Laurent a fost un designer de moda franceza, fiind considerat unul dintre cei mai mari designeri din secolul XX.

La varsta de 17 ani, devine ucenicul lui Dior, urmand ca dupa decesul lui sa salveze casa Dior de la faliment.

In 1962, in urma unei caderi nervoase, a fost concediat de catre casa de moda Dior si astfel si-a inceput propriul brand YSL, finantat de prietenul sau, pierre Berge.

Una dintre cele mai importante mosteniri lasate de catre designerul francez este costumul de dama, cunoscut ca si “ Tuxido YSL”.

Ia Romaneasca l-a fascinat pe creator “Bluza Romaneasca nu va iesi niciodata din moda. Ca toate celelalte haine traditionale, ea este transmisa din generatie in generatie”.

De asemenea el a fost primul designer care a folosit modele de culoare in prezentarile lui.

Pe langa clasicul costum, casa de moda mai este recunoscuta si pentru jacketele safari, pantalonii cu talie inalta si stramti si cizmele pana la coapse.

Tot el a fost primul designer care in 1966 a popularizat pret-à-porte ul, in incercarea de a democratiza moda.

In anii 1980 si inceputul anilor 90, marca s-a extins cu parfumuri, dupa ce si-a lansat linia de cosmetice. Cu toate acestea profiturile companiei erau in scadere…

In 1993 casa de moda a fost vanduta companiei farmaceutice Sanofi.

In 1999, Gucci a cumparat marca YSL si i-a cerut lui Tom Ford sa proiecteze noile colectii prêt-á-porter (gata de purtat), in timp ce Saint Laurent va crea colectia Haute Couture.

Ulterior linia ready-to-wear va fi redenumita Saint Laurent, iar logo-ul YSL si Yves Saint Laurent au fost pastrate pentru accesorii si produsele cosmetice (care sunt licentiate de L’Oreal)

Sunt 60 de ani de cand este pe piata aceasta casa de moda si 5 designeri care si-au pus amprenta : Albert Elbaz; Tom Ford; Stefano Pilati; Hedi Slimane si Anthony Vaccarello.

Surse:Referenceforbussines.com; Wikipedia.com