Conform dex, dictia reprezinta modul de a pronunta cuvintele, silabele si sunetele; arta  de a pronunta corect si clar cuvintele si sunetele in procesul vorbirii.

Scriu acest articol deoarece de multe ori mi se intampla sa gresesc atunci cand vorbesc. Graba de a exprima o idee ( datorita entuziasmului sau nerabdarii), vorbitul atunci cand radem, vorbitul cu mana in dreptul gurii, sunt cateva greseli des intalnite la mine. Din aceasta cauza m-am gandit sa fac cateva exercitii de dictie cat de des pot.

Mai jos voi da cateva exemple de exercitii:

1. ” bra, bre, bri, bro, bru, bra, bri ;

vra, vre, vri, vro, vru, vra, vra;

jra, jre, jri, jro, jru, jra, jra. ”

2. ” O barza breaza face zarva pe o varza.”

3. “Un cocostârc s-a dus la descocostârcărie, unde se descocostârcăreau şi alţi cocostârci nedescocostârcăriti, ca să se descocostârcărească de cocostarcâria lui.”

4. “Pila-n punga, punga-n pila, pilalau cu pila lunga pileste pila pili cu pila lunga pe
dunga pili pana cand punga-n pila a pilit pila pilita-n dunga.”

5 . “Cosasul Sasa cand coseste, cat sase sasi sasul coseste. Si-n sus si-n jos de casa sa, sasul coseste si-si spune siesi: sunt Sasa Cosasul care cat sase sasi coseste si-n sus si-n josul casei cat sase case.”

6. “Un vultur stă pe pisc cu un pix în plisc.”

7. “Cupă cu capac, capac cu cupă.”

8. “Până când a cărămidărit cărămidarul pe cărămidăriţă, a cărămidărit cărămidăriţa pe cărămidar.”

9. “Nu-i greu a zice titiridva tidva, da-i greu a destitiridvi  titiridvitura titiridvei tidvei.”

10. “Sighitibum ala bim bum bam,strigatul cilipanezului in cautarea baldibuzului omorat de un cris cras,intr-un stil abracadabrant pentru ca nu a vrut sa-l omoare pe hipocate-elefanto-camerosul, ascuns dupa un camilolabilolabalascop deoarece mancase citopiperazina si se brohanise cu brohoteele in dramandau”

Acest set de exercitii, sunt specifice tehnicilor actoricesti. Ele au o larga aplicabilitate, fiind utile: prezentatorilor tv, negociatorilor, oamenilor politici si de ce nu, oamenilor care doresc sa-si imbunatateasca dictia.

Mi-ar placea sa primesc si din partea voastra cateva exercitii de dictie, pe care sa le pun in practica.

Va pup!